Utredare med inriktning mot kompetensförsörjning till Universitetskanslerämbetet

Stockholm
Ansök senast 2021-04-18

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) är en myndighet med ca 100 anställda som lyder under Utbildningsdepartementet. Vi granskar kvaliteten i högre utbildning och lärosätenas system för kvalitetssäkring av högre utbildning och forskning. Vi följer upp och analyserar utvecklingen och trender inom den svenska högskolan och ansvarar för all officiell statistik på högskoleområdet. Vi utövar även juridisk tillsyn över alla universitet och högskolor. UKÄ:s verksamhet ska göra största möjliga nytta för högskolesektorn och bidra till att studenterna får en relevant utbildning av högsta kvalitet. Vår vision är: Granskning för utveckling – vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle!    

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Som utredare på analysavdelningen arbetar du med uppföljning och analys av högskolans verksamhet. I din roll kommer du ha en inriktning mot högskolans roll för kompetensförsörjningen. Som utredare arbetar du med en mängd olika metoder och empiriska underlag. Uppdragen kan vara initierade av regeringen eller utifrån andra behov som myndigheten ser. Arbetet kan också innebära att arbeta med utvecklingsinriktade uppgifter på regeringens och myndighetens uppdrag. Inledningsvis kommer du bland annat att arbeta med ett uppdrag om kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvårdssektorn. I din roll kan du fungera som projektledare i ett projekt och projektmedarbetare i ett annat.

Din profil

Krav för tjänsten

  • Akademisk examen (lägst motsvarande kandidatexamen)
  • Några års erfarenhet från utredande arbete av analytisk karaktär baserat på kvantitativ data
  • Erfarenhet av projektledning
  • Goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift
  • Goda kunskaper och färdigheter i kalkylprogrammet Microsoft Excel.

Meriterande

  • Erfarenhet av arbete med kompetensförsörjningsfrågor
  • Erfarenhet av arbete med analysprogram, exempelvis SPSS eller R
  • Erfarenhet av och intresse för att bidra till ett digitalt arbetssätt
  • Kurser med inriktning mot statistik och/eller metod.

Personliga egenskaper

Du är initiativrik och drivande, identifierar problem och kommer med förslag på praktiska lösningar. Du tar ansvar för att uppgifter utförs i tid och med hög kvalitet. Du har en god analytisk förmåga och kan analysera kvantitativa och kvalitativa underlag. Du har en god förmåga att lyssna på, förstå och samarbeta med andra.

Vi fäster stor vikt vid de personliga egenskaperna.

Om avdelningen

Analysavdelningen består av cirka 25 medarbetare. Arbetet organiseras i tre grupper med olika ansvarsområden. Vi följer upp och analyserar utvecklingen inom den svenska högskolan. Vi ansvarar också för den officiella statistiken på högskoleområdet och för att granska lärosätenas resursutnyttjande. Utredare på avdelningen deltar i myndighetsövergripande projekt. Avdelningen präglas av arbetsglädje och ett gott samarbete.

Vi erbjuder

Vi erbjuder dig ett intressant och utvecklande arbete i en verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag. UKÄ är en arbetsplats med hög trivsel där du får möjlighet att påverka. Vi månar om våra medarbetares möjlighet till balans mellan arbete och privatliv och erbjuder bl.a. flexibla arbetstider, goda möjligheter till distansarbete och ett brett utbud av friskvårdsförmåner. Vi strävar efter att våra medarbetare ska känna arbetsglädje och stolthet, ha inflytande och lika möjligheter att utvecklas. Vi arbetar aktivt med att integrera ett jämställdhetsperspektiv i verksamheten och att skapa en god arbetsmiljö fri från diskriminering. Vi har under hösten 2020 flyttat till nya moderna lokaler intill Gullmarsplan.

Om anställningen

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid som inleds med sex månaders provanställning med tillsättning så snart som möjligt. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Övrig information

Vi använder oss av arbetspsykologiska tester i samband med rekryteringen. På grund av rådande omständigheter med Coronaviruset genomförs intervjuer via Zoom. 

För mer information och ansökan

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev inklusive relevanta betyg/intyg. Du ansöker om tjänsten via vår webbplats senast söndag den 18 april.

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Annika Pontén, chef analysavdelningen. Du kan även kontakta de fackliga företrädarna Ellinor Alvesson (Saco-S) eller Martin Löwing Jensen (ST). Samtliga nås via myndighetens växel, tfn 08-563 085 00.